lørdag 18. september 2010

Det ligger store penger i alzheimers også.


Min mor som døde for et drøyt år siden, med den stolte alder av 94 år, hadde en tydelig progressiv hukommelse svikt i sine siste leveår. Særlig ille var det blitt det siste året, da hennes langtidsminne var tilnærmet utvisket. Og korttidsminnet ble også etter hvert rammet, noe som forårsaket alt fra forkullede speilegg til rot med penger, nøkler og foreskrevet medisin. Imidlertid, hun døde før det hele ble et totalt kaos.

Hvorvidt hun hadde alzheimers sykdom vet jeg ikke, men det er jo den mest vanlige form for hukommelsestap og utviklingen av svekkede intellektuelle evner. En trist utvikling for enhver som rammes, men i min mors tilfelle var det heller verre for oss som sto henne nær, enn for henne selv.
Men med noe rundt 10 millioner mennesker diagnostert med alzheimers i den vestlige verden, så er alzheimers selvsagt en sykdom med et stort potensiale for både pharma industrien og helsekost bransjen.

Pharma industrien kan ikke tilby noen helbredelse for alzheimers, men de selger en lang, lang rekke kjemikalier som de hevder bekjemper symptomene. Fluoxetine, paroxeine, trazodone.... oxazepam, clozapine, olanzapine... ziprasidone... og ørten til, er navn på produkter på markedet, som muligens er til hjelp for pasienten
.
Ikke vet jeg, men derimot vet jeg at det er store penger å hente for pharma industrien i forbindelse med symptom behandling av denne sykdommen, som det er med en rekke andre, som diabetes, blodtrykk, fotsopp, flass og kviser. (I USA alene, er kostnadene i forbindelse med alzheimer noe rundt USD 172.000.000.000.- per år.)

Men selvsagt er ikke pharma industrien alene på dette markedet. Den alternative helse industrien har for lengst kastet seg på karusellen med en rekke av sine produkter, som vitamin ”E” og ”B” (choline), ginko blader, mesquite mel, ginseng, og en mengde andre ekstrakter og pulver fra planter og røtter.

Det siste store på fronten alzheimers fra sektoren alternative helse, leste jeg idag under overskriften: ”Popular Asian spice can cure Alzheimer's disease.” Det dreier seg om det gule stoffet i indisk curry, turmeric, og alt tyder på at alzheimers er ”big business”... også for produsenter og selgere av naturmedisin, som nå også hevder å kunne kurere sykdommen!

I artikkelen står det å lese, -”I land hvor folk spiser store mengder ”turmeric”, er det svært få tilfeller av alzheimers. I India og Sydøst Asia er det en skjelden sykdom. I USA er den svært utbredt.” Hmmm... tja... ok... men kanskje det heller har med at gjennomsnitt levealder i India og Sørøst Asia er lavere enn hva den er i vesten? Det var jo først etter at hun passerte nitti at vi merket noe på min mor.
Men selvsag... hvem vet?... kanskje min mor hadde levd enda lenger og helt uten svekkede intellektuelle evner mot slutten, dersom hun hadde spist mye mer av min barndoms fiskeboller i karrisaus?




Så til munter avslutning, en historie jeg fikk fra min venn, Konrad, i Florida:

Tre eldre damer sitter på en benk i  parken utenfor et pleiehjem da en gammel bestefar med stokk kommer tuslende  forbi. En av de eldre damene roper til han, -"Vi vedder på at vi kan si nøyaktig hvor gammel du er bestefar!"
-"Ah!...tøv!... kjerring rølp!... det er det ikke mulig at dere kan si det!" svarte bestefaren. 
Den ene av damene ropte da tilbake til han, -"Å jo da!...bare slepp ned buksa og underbuksa du, så skal vi si nøyaktig hvor gammel du er!"   Den gamle snøftet litt foraktelig, men var tross alt oppsatt på å bevise at de tre damene ikke kunne si hans alder. Så etter å ha sett seg rundt og funnet at de var alene i parken, gikk han tibake og helt bort til damene hvor han lot bukse og underbukse falle. 
De tre tantene ba  så om at han skulle dreie seg rundt et par ganger, og der etter om å hoppe opp og ned som best han kunne. Etter en kort pause ropte de alle til han i kor, -"Du er 87. år gammel!"
Den gamle som sto der med buksa rundt anklene og rumpa bar, fikk hakeslepp før han utbrøt, -"Hvordan i heiteste var dere istand til å gjette det?!"  Da skrattlo de tre eldre damene, mens de slo seg på knærne og  hikset til han i kor, -" Vi var på din bursdag igår, Janssen!"


            (Mer å le av finner du på   http://www.brandulph.com/funny_norsk.html )



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar