fredag 23. april 2010

Amflora - Den genmanipulerte potet.

Amflora, er navnet på den genmanipulert potet, som ble godkjent av EU-kommisjonen 2. Mars, 2010. Den er genteknisk endret slik at den egner seg bedre for industrielle formål, og ble utviklet av BASF allerede for 13. år siden. Poteter har normalt to former for stivelse i seg; amylose (20-30%) og amylopektin (70-80%) og de to har forskjellige egenskaper, men det er først og fremst amylopektin som er interessant for matvare- papir- og kjemiindustrien.
Den nye poteten, Amflora, er genteknisk endret slik at den kun inneholder stivelsen,amylopektin, og dermed ungår industrien kostnadene forbundet med å skille fra stivelsen, amylose. (Hmmm?... Kerrs Pink'n på bilde ser forøvrig ut til å være særs full av stivelse... gen manipulert eller ikke.)

Industripotet er det vel riktig å benevne, Amflora, da den (foreløpig?) ikke er godkjent som matpotet for middagsbordet. Resten av Amflora poteten etter at amylopektinet er ekstrahert, er imidlertid godkjent som dyrefor. Hmm?... for meg høres det ut som svært mager kost, all den tid ”resten” jo er uten stivelse... men ku og grise mage finner muligens noe der som kan utnyttes.
Hmm... forøvrig... er Amflora skadelig for mennesket så er den selvsagt det også for nøffenøff? Men, griser er jo bare griser da... som slafser i seg mengder av genmanipulerte i løpet av et kort liv... for til slutt å lande på vårt bord.

Kerrs Pink og hva de nå heter, alle de potet sortene vi vokste opp med, har dermed fått en alvorlig konkurent. Som kilde til stivelse for industrielle formål vil de nemlig ikke lenger være konkuransdyktige leverandører. Det oppstår således to helt separate markeder for potet bonden; industripoteter og matpoteter. Dette vil selvsagt ha innvirkning på hva bonden velger å odle fram, og en øket pris på matpoteten vil nok ikke være til å unngå. (Og, med en årlig produksjon på over 300 millioner tonn per år, så er det enorme summer som er "ute og går" med denne jordknollen, som er en av verdens viktigste næringsmiddel.)

Transgenetiske problemer er kanskje ikke det store problemet, all den tid poteten odles/formeres ved setting av knollene og ikke via frukten som dannes gjennom bestøvning av potetens blomster. Imidlertid foreligger der et problem, i.o.m. at der alltid blir igjen noen poteter i jorden etter innhøstingen. Setter en bonde således matpoteter på et felt hvor det var odlet genmanipulerte poteter sesongen før, så kan det vanskelig ungås at ”Amflora” blander seg inn med ”Kerrs Pink”... og så har vi det gående. Riktig nok er det satt opp regler for hvordan dette skal ungås, men samtidig innser EU kommisjonen at en miks er uungåelig, og tillater inntil 0,9% Amflora i Kerrs Pink'n :-) Kravet gjelder også motsatt vei, så det har tvunget seg fram mer av industrielle grunner enn mulige helsemessige?

Hele 13. år har det tatt for firmaet BASF å skaffe seg godkjennelse fra EU for sin Amflora, og dermed åpne for enorme inntekter på sin patenterte potet. Og, grunne til at det har tatt hele 13. år, er skepsis og angst for hvilken helsemessige farer som ligger i den ”tukling med naturen” som gen manipulasjon av dyr og planter medfører, eller kan medføre. Det faktum at Amflora ikke er godkjent som mat potet, innebærer at den faren fortsatt ikke er "feiet av bordet", og samtidig at mektige økonomiske krefter har vært i stand til å tvinge fram en godkjennelse med visse restriksjoner. Det er en mer enn betenkelig avgjørelse, som går mot hva flertallet av EUs borgere mener og vil ha. Folkestyre? Medbestemmelsesrett?. (Det hele minner meg om en italiensk sjef jeg en gang hadde, som sa da en stor potensiell kunde var i ferd med å vraket oss til fordel for en annen levrandør, -”Enhver mann har sin pris... finn ut hva hans pris er... og tilby han det dobbelte.” Vi fikk leveransen... det er penger som styrer verden.)

Genmanipulerte planter har den ”fordel” at de har spleiset inn gener som gjør dem resistente mot en rekke bakterier og viruser som den opprinnelige planten normalt blir angrepet av, og det er et pre som selvsagt kan øke en avling betydelig. Likeledes gjøres planten motstandsdyktig overfor et eller flere nye kraftige pestisider/herbisider. (t.eks. ”Roundup”; selvsagt produsert av en av de store innen gen manipulasjon av planter og dyr, Monsanto) Produkter som, Roundup, gjør det således mulig å avlive ugrass i åkeren uten at den genmanipulerte potet, mais og soya etc, blir berørt.(Tar selvsagt livet av alt mikrobiologisk liv i jorden samtidig... tja, og hva skjer med faunaen forøvrig?)

Imidlertid lurer der en alvorlig fare for at bakterier, viruser og ugrass plukker opp gener fra de resistente plantene, eller genetisk endrer seg under påvirkning av pestisider og herbisder, og dermed utvikler seg til en ny og resistent utgave. (Bakterier og viruser er flinke i så måte. Det kjenner vi vel alle fra den medisinske sektor med "sykehus infeksjoner!)

Internet byr på bred informasjon rundt dette tema og det er blåøyd å tro, eller mene, at genmanipulering av planter og dyr har det som målsetting å avskaffe hungersnød i vår verden. Genmanipulasjon dreier seg om penger, store penger og monopolisering av hele menneskets næringsgrunnlag. Basta!

Farer og sikkerhet for mennesker og dyr i forbindelse med fortæring av genmanipulerte planter er på ingen måte avklart, og der er mer enn tydelige tegn på at det er vesentlige helse problemer forbudet med GM produkter. Alt fra gris til storfe har bukket under med genmanipulert fòr. Likeledes er inntreden av sterilitet observert.
Dr Jurgen Zentek, Professor ved Veterinary University of Vienna , sier I forbindelse med et lengre forsøk med mus, at en GM diet klart påvirket deres forplantningsevne.

Så hvem vet... kanskje er en mer eller mindre tiltenkt effekt fra utviklingen av GM planter, også et betydelig bidrag til å oppnå den globale befolknings reduksjon som Ted Turner & Co. Streber etter. (Se min Blog "550 millioner")

Føler du at GM planter og dyr er en forbrytelse mot verdens flora og fauna (som vi jo er en del av) så kan det muligens være en idè å signere denne ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar